In dimineaţa asta, am preluat o leapşă, zic eu, tare frumoasă :”Mai există loc pentru romantism sau nu?”

Cea de la care am preluat-o spunea : ” nu mai exista loc pentru romantism din momentul în care au apărut telefoanele, avioanele, filmele porno şi e-mailul. Nu sunt în măsură să imi dau seama dacă e bine sau rău asta, dar pot întelege nostalgia părinţilor mei după vremea poeziilor şi scrisorilor. Nu prea îţi mai ticăie inima după al treilea telefon pe ziua de azi. Nu ai aceeaşi înfrigurare când deschizi inbox-ul mesageriei aşa cum o aveau părinţii noştrii când rupeau plicul scrisorii. Accesibilitatea la orice a făcut imposibil existenţa romantismului.”

Eu simt nevoia să o contrazic,  atâta timp cât eu cred că  cele de mai sus sunt doar nişte instrumente care pot spori romantismul.

Nu îi mai ticăie inima la al treilea telefon pe ziua respectivă? Atunci  foloseşte telefonul pe post de reportofon pentru  a înregistra o  declaraţie spontană şi originală.

Nu mai are emoţii cand deschide inboxul mesageriei? Atunci i le poţi crea, lăsându-i un bilet  pe frigider cu un QR code sub care stau ascunse  “trei cuvinte,viaţa intreagă/doua puncte îmi eşti dragă” (o declaraţie simplă, valabilă încă de pe vremea lui Arghezi 🙂 )

Nu o mai bucură un buchet de trandafiri  roşii aduşi pe inserat? Atunci încearcă cu o plimbare pe lumină când înfloresc magnoliile sau se scutură floarea de cireş.

Nu îi mai scri poezii? Dar îi poţi trimite la birou o invitaţie la concertul lui Nicu Alifantis, care va avea grijă să îi cânte poezia voastră, încă nescrisă.

A uitat emoţia necunoscutului? Ia-o de mâna într-o după-amiază însorită şi plecaţi împreună spre o destinaţie doar de tine ştiută, care ştii că o va încânta.

Din fericire, romantismul e o afecţiune pentru care nu trebuie să mergem la doctor sau să încercăm să o vindecăm acasă. Ci din contră, eu zic să ii dam liber la trăire şi manifestare, atâta timp cât acesta nu este pufos, fals şi automatizat.

In cazul vostru cum este?

Cu romantismul la doctor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *